fyfan
Concept Nordic Lære svensk

Tjena! Jag pratar lite fika…?

Det går faktisk okay med de første 4 nytårsforsæt. Så det er jo super. Men jeg kan godt afsløre at det går ad helvede til med de næste 3.

Helt som lovet er der en sammenhæng mellem nytårsforsæt 4 og 5. At være partner med en svensker i et svensk AB i Sverige – og samtidig privat være lidt af en svenskofil – skriger jo til himlen om at kunne mestre sproget. Så mit 5. nytårsforsæt er at lære svensk.

Og det er faktisk ikke et helt nyt mål, det er blot blevet konverteret til et nytårsforsæt nu. Jeg er nemlig begyndt at sige dumme ting højt. Altså, ikke ting der er faktuelt forkert eller rabiate postulater – mere sådan nogle underlige løfter, uden at nogen egentlig har initieret eller ansporet det. Og det var det der skete engang i sensommeren, hvor Richard var i København, og vi var ved at lukke aftalen med hinanden. Vi står ved kaffemaskinen og tanker op i mellem møderne, og pludselig hører jeg mig selv sige højt: “Jeg lover at jeg er flydende i svensk inden 2018 slutter.” Som om at Sige-Kasper bare har frit lejde og bare snakker for at snakke, alt i mens Gøre-Kasper sidder et sted ude i det mentale baglokale og laver en facepalm.

Det viste sig at det ikke blev sidste gang at jeg lovede Richard mærkelige ting. I december var jeg i Stockholm i 3 dages tid, for både at have strategi-seminar med Richard, og besøge kunder. Jeg tog også et par fridage, hvor Camilla var med, og en aften besøgte vi en fancy restaurant på et fancy hotel. Hele den ene ende af restauranten er optaget af et større selskab, og det er ret tydeligt at der er en Bossman, som ligesom er vært for arrangementet. Der bliver talt engelsk på et hav forskellige dialekter, og der er fart på. Ud på aftenen er der så en anden kammerat der rejser sig op og holder tale for Bossman. Jeg kan ikke høre talen, men da den er slut, får Bossman overrakt en gave, som han selvfølgelig pakker ud. Det viser sig at være et Rolex-ur, logoet på den store grønne kasse er ikke til at tage fejl af. På dette tidspunkt er Camilla og jeg dybt i den snaps+øl+vin menu – man skal jo blande for optimal effekt, ik – som vi bestilte til maden, så jeg er semi-dingel, og begynder at texte til Richard om seancen. Og pludselig har jeg skrevet til ham, at om et år fra nu, er det mig der holder tale for ham, og giver ham et Rolex-ur. Hvilket er forholdsvist absurd, for hverken Richard eller jeg for det første ur-entusiaster, for det andet er der ingen af os eller i resten af Concept, som er voldsomt drevet af materialistiske værdier. For det tredje er det bare vulgært, men jeg var ligesom grebet af stemningen!

Richard svarer: Haha that’s what you get from hanging out in 5star hotels. I will try not to be disappointed if you don’t give me a Rolex next year but you kind of set the expectation now.

Og så er vi tilbage til det med det svenske. For her 7-8 måneder efter at jeg afgav løftet om at være flydende i svensk, så taler og skriver Richard og jeg stadig sammen på engelsk. Jeg forstår svensk på skrift. Jeg forstår svensk i tale, næsten 100%, hvis folk ikke taler alt for hurtigt.

Jeg forsøger at se svensk tv og høre svensk radio, og læse svenske branche-relaterede nyheder. Så den del går faktisk godt. Men jeg mestrer det ikke på skrift og i tale. Og jeg skal ærligt indrømme at jeg heller ikke gør mig umage for det, men det bliver jeg nok snart nødt til. Jeg prøver at tale lidt nogle gange, men problemet er at svenskerne LYN-hurtigt slår over i engelsk, hvis man begynder at hakke rundt i dansk-svensk, de har nul tålmodighed. De er en slags omvendte franskmænd, og nærmest nægter at blive på deres eget sprog. Og så har jeg det problem at jeg når først begynder at sætte mere end bare et par ord sammen, så slår jeg over i sådan en nærmest syngende norsk(!) dialekt, med dybe og langstrakte a’er, og så bliver det først mærkeligt. Men Richard lærte mig et par bandeord sidst, og det er jo der alle starter på et nyt sprog. Så gik jeg i mellem møderne og øvede mig på udtalen af “Kuk!”, “Fitta!”, “Jävla” og “Fyfan”, og det gik bra – hvis man altså ser bort fra de mennesker på gaden der vendte sig om, og troede jeg var mentalt forstyrret.

Hvis du kender til tricks, en app, et-eller-andet, der kan accelerere min indlæring, tager jeg meget gerne i mod i kommentarfeltet eller på mail. Lad nu være med at skrive aftenskole eller noget i den stil, jeg er ikke fra din mors generation.

Og hvis du kender til et sted jeg kan købe billige kinesiske rolex-kopier, smid også lige en mail! Kuk!

9 thoughts on “Tjena! Jag pratar lite fika…?”

  1. Jeg kan anbefale duolingo til det med sproget. Jeg har ikke selv brugt det til svensk, men forsøger at udvide mit leksikon i adskillige sprog (mest for nysgerrigheden), og duolingo er fantastisk. duolingo.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.